Володимир Прокопів: у Києві стартувала подача проектів у рамках ГБ-2020

Сьогодні в Києві розпочинається подача ініціатив у рамках Громадського бюджету-2021. Процедура триватиме до 11 березня. Після обговорення, експертизи та доопрацювання ініціатив, голосування проходитиме з 8 травня до 7 червня. А вже наприкінці червня будуть визначені проекти-переможці. Про це повідомив секретар Київради, депутат Європейської Солідарності у КМР Володимир Прокопів.

«Громадський бюджет у столиці користується дедалі більшою популярністю. Щороку зростає як кількість поданих проектів, так і кількість киян, які голосують за ініціативи. До прикладу, під час першого ГБ було подано 497 ідей, з яких ми отримали 62 переможці. А під час ГБ-2020 кияни обрали 554 проекти для реалізації серед 1578. Порівнюючи з першим роком, кількість тих, хто долучився до голосування зросла майже в чотири рази: з понад 50 000 до майже 192 тисяч осіб. Переконаний, що цього року до Громадського бюджету долучиться ще більше киян», – зазначив Володимир Прокопів.
Громадський бюджет-5 передбачає розподіл ініціатив на «великі» – вартістю від 1 до 3 мільйонів гривень та «малі» на суму від 100 до 999 тисяч гривень. Загалом на реалізацію проектів передбачено 170 млн грн.
«Серед нововведень – лідер команди зможе подати не більше 5 ініціатив. Це має вирішити проблему, коли одна особа реєструє сотню проектів. А от підтримати, як і раніше, можна 5 кращих пропозицій. Для уникнення конфлікту інтересів, учасники громадської бюджетної комісії тепер не зможуть бути лідерами чи членами команд проектів, що подаються у цьому році. Заборонено підкуп і політичну агітацію. Також не можна дискредитувати інших учасників Громадського бюджету», – розповів Володимир Прокопів.
Загалом, за чотири роки столична мерія виділила на ініціативи киян 510 млн грн. Уже реалізовано 503 проекти, ще 18 – на етапі виконання. Також мають статус “На реалізації” 13 ідей, які потребують рішення Київради про передачу майна.